Umeboshi, condiment i aliment terapèutic - ·#MatthiasHespe

Umeboshi, condiment i aliment terapèutic - Matthias Hespe

 

Umeboshi, condiment i aliment terapèutic.

Foto1-Umeboshi

Fa uns 27 anys vaig provar per primera vegada la Umeboshi a Cuisine et Santé, i vaig pensar: “Wow, quin gust més salat i àcid que té al mateix temps!”

Per dir la veritat, no tenia gens de gust sabor per a mi. Però de vegades la primera impressió pot ser enganyosa, sobretot si encara no estàs preparat per tenir una opinió correcta i apreciar l'alt valor d'aquest aliment, que et serveix tant com a condiment com a “medicament” específic en la cuina terapèutica.

Durant la meva pràctica de la cuina macrobiòtica vaig tenir la sort de veure, en moltes ocasions, els resultats fantàstics del consum de la Umeboshi.

Què és?

La Umeboshi és el resultat de la fermentació d'1 fins a 3 anys de l'albercoc japonès. Els altres ingredients són la sal marina i el shiso (Perilla frutescens), una planta amb fulles liles, que donen el color típic a la Umeboshi.

Aquesta preparació té el seu origen a Xina i va arribar fins al Japó. Els japonesos generalment mengen la Umeboshi amb arròs blanc. Una sola Umeboshi es posa al centre de l'arròs blanc per representar la bandera del Japó. Gràcies a la cuina macrobiòtica ha arribat fins a Europa.

Per fer les prunes Umeboshi s'escullen albercocs verds (yin) i es deixen assecar (es yanguinitzen). Una vegada seques, es posen en barrils amb sal marina (yang) i amb unes fulles de shiso i un pes damunt (yang). Durant el procés de la fermentació s'aconsegueix l'àcid cítric, que, una vegada arribat en el nostre cos, descompon l'àcid làctic. Les fulles de shiso aporten minerals i afegeixen la seva qualitat antial·lèrgica. El procés i la selecció dels ingredients equilibren totes les energies yin yang d'aquest aliment.

Ciruela-Japonesa-para-hacer-Umeboshi
Umeboshi-a-la-Japonesa Què ens aporta?

el seu alt contingut en sal, la Umeboshi es pot conservar per molt temps, solament cal evitar que les prunes s'assequin i que es produeixin cristalls de sal a la seva pell.

Hi ha diferents productes d’Umeboshi que pots trobar en les tendes: La Umeboshi sencera, la pasta d’Umeboshi, Ume Su (el vinagre d’Umeboshi, el líquid que s'acumuli en els barrils durant la fermentació), el concentrat d ’Ume, les Plumballs (boletes d ’Ume i jinjenjo) i Ume Sant (boletes de pasta d ‘Umeboshi).

La seva llista de propietats i derivats és llarga i important, sobretot en la cuina terapèutica:

  • Alt valor alcalinitzant del cos per la seva alta aportació de minerals (ferro, magnesi, calci i potassi) i àcid cítric.

  • Com a depurativa i desintoxicant, estimula la funció del fetge, els intestins i els ronyons perquè eliminin substàncies tòxiques i l'excés de colesterol.

  • Ajuda contra el cansament, la fatiga crònica, els marejos i els maldecaps (això passa per la falta de minerals). També ajuda a no tenir mal alè i el reflux gastroesofàgic (redueix l'acidesa estomacal).

  • El seu consum millora i arregla la digestió, la flora intestinal (probiòtica) i els moviments intestinals (diarrees i restrenyiment).

  • Estimula el sistema immunitari i ajuda a evitar infeccions.

  • Neutralitza l'efecte acidificant del consum del sucre i de l’alcohol (ressaca).

  • Yanguinitza el cos i equilibra el consum dels aliments yin.

  • Ús extern: alleuja la picor de les picades d'insectes i d’algunes reaccions al·lèrgiques de la pell.

3 súper receptes amb Umeboshi

PORROS AMB PRUNA UMEBOSHI

 

Ingredients:

  • La part blanca de 4 porros tallats en trossos de 4 cm

  • Sal marina

  • Aigua

  • 1 culleradeta de pasta d’Umeboshi

  • 2 cullerades d'oli d'oliva

Preparació:

  1. Coem els porros durant 10 minuts en aigua lleugerament salada.

  2. Per fer la salsa: Agafem una part de l’aigua de la cocció, una mica de puré d’Umeboshi i oli d'oliva. Ho barregem tot i ho aboquem sobre els porros.

També podem utilitzar altres verdures (pastanaga, coliflor…) i prepara-les d’aquesta manera.

Receta_Umeboshi-porro
Bebida-isotónica-con-Umeboshi BEGUDA ISOTÒNICA

Ingredients:

  • 1/2 l d'aigua (també pots utilitzar te bancha i a l'estiu suc de poma)

  • 1/2 cullerada de pasta d’Umeboshi o 1 pruna d’Umeboshi

Preparació:

  1. Barregem els ingredients, en el cas de la pruna amb una batedora.

   

UMEBOSHI-KUZU (cuina terapèutica)

L ’Umeboshi-kuzu ajuda quan tens: feblesa, falta de vitalitat, hipoglucèmia, refredat, molèsties estomacals o intestinals (en particular contra la diarrea).


Ingredients:

  • 1 culleradeta de kuzu

  • ½ – 1 pruna d’Umeboshi

  • 1 tassa de cafè d'aigua freda

  • Opcional: 1/2 culleradeta de suc de gingebre recentment ratllada

  • Unes gotes de salsa de soia (tamari o shoyu)

Preparació:

  1. Dissolem bé el kuzu en aigua freda (!).

  2. Aixafem la polpa de la mitja o la pruna sencera de la umeboshi amb una forquilla i barregem la polpa amb l'aigua i el kuzu.

  3. Bullim la mescla, preferiblement en una olla de porcellana i ho fem suaument fins que quedi translúcida i espessa.

  4. Podem afegir unes gotes de salsa de soia, si els símptomes són més greus.

  5. Ho servim de seguida calent. Masteguem molt bé fins que el kuzu es dilueixi a la boca.

Kuzu-para-receta-con-Umeboshi
  Espero que amb aquest article t'animis a provar i a utilitzar la Umeboshi en la teva cuina i que gaudeixis d'aquestes receptes.
MatthiasLogo-300x300

Matthias Hespe

Formador i conferenciant

Imparteixo cursos, tallers i xerrades

(per a professionals, empreses i grups privats, tant de cuina i alimentació)

www.cuinar-sa.es
espai@cuinar-sa.es

   
  Diumenge, 7 de Maig de 2017
   
   
 Primera publicación del artículo de Matthias Hespe en Sanamente.net  
   

Si no pots veure el vídeo subtitulat, revisa que tinguis la funció de subtítols a YouTube activada:

Save

Save

Save

Save

Disseny web:Descantia: Disseny web, posicionament web, pagines web a girona
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació així com per a tasques d'anàlisi. En continuar navegant, entenem que accepta l' ús de cookies

Què són les cookies?

Una cookie es un petit arxiu que s’emmagatzema a l’ordinador de l’usuari i ens permet reconèixer-lo. El conjunt de cookies ens ajuda a millorar la qualitat del nostre web, permetent-nos controlar quines pàgines troben els nostres usuaris útils i quines no.

Les cookies són essencials per al funcionament d’Internet, aportant innumerables avantatges en la prestació de serveis interactius, facilitant-nos la navegació i usabilitat del nostre web. Tingueu en compte que les cookies no poden fer malbé el vostre equip i que, a canvi, si són activades ens ajuden a identificar i resoldre els errors.

Quin tipus de cookies utilitza aquesta web?

Cookies pròpies: són aquelles que s’envien a l’equip de l’usuari des d’un equip o domini gestionat per l’editor i des del que es presta el servei sol•licitat per l’usuari.

Cookies de tercers: són aquelles que s’envien a l’equip de l’usuari des d’un equip o domini no gestionat per l’editor sinó per una altra entitat que analitza les dades obtingudes.

Cookies persistents:són un tipus de cookies en el qual les dades segueixen emmagatzemades en el terminal i poden ser accedides i tractades pel responsable de la cookie.

Cookies d'analítica web: a través de l'analítica web s'obté informació relativa al nombre d'usuaris que accedeixen al web, el nombre de pàgines vistes, la freqüència i repetició de les visites, la seva durada, el navegador utilitzat, l'operador que presta el servei, l'idioma , el terminal que utilitza, o la ciutat a la qual està assignada la seva adreça IP. Informació que possibilita un millor i més apropiat servei per part d'aquesta web.

Acceptació de l'ús de cookies.

Assumim que vostè accepta l’ús de cookies. No obstant, vostè pot restringir, bloquejar o borrar les cookies d’aquesta web o qualsevol altra pàgina a partir de la configuración del seu navegador.

A continuación li mostrem les pàgines d’ajuda dels navegadors principals: